Chlebek do koszyczka

0 (0 ocen)

W koszyczku nie może zabraknąć chleba którym potem będziemy dzielić się z rodziną.

Składniki:

  • 20 dag gotowanych ziemniaków
    30 dag mąki pszennej typ 650
    150 ml ciepłej wody z gotowania ziemniaków
    3 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka soli
    1 jajko
    2 dag masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek do koszyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować , odlać z nich wodę do kubeczka odmierzając 150 ml, ziemniaki po wystudzeniu skręcić przez maszynkę lub dobrze utłuc .
    Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie z gotowania ziemniaków z dodatkiem cukru.
    Masło stopić i przestudzić .
    Mąkę przesiać do ziemniaków, dodać sól, jajko oraz drożdże, wszystko dokładnie wymieszać na koniec dodać przestudzone masło . Ciasto najlepiej wyrobić robotem z użyciem haka wyrabiać około 5 minut na jednolite ciasto które odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
    Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć z miski wyrośnięte ciasto, delikatnie utoczyć z niego wałek który podzielić na cztery części i uformować małe chlebki.
  • 2. Foremkę najlepiej taką do mini keksów wysmarować tłuszczem i posypać płatkami owsianymi lub płatkami jaglanymi do uszykowanych foremek włożyć chlebki po wierzchu posmarować je olejem i też posypać płatkami owsianymi, odstawić jeszcze raz na 30 minut.
    Piekarnik nagrzać do 200st i piec chlebki około 35 -40 minut mają być dobrze wypieczone po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować