W koszyczku nie może zabraknąć chleba którym potem będziemy dzielić się z rodziną.
Składniki:
20 dag gotowanych ziemniaków
30 dag mąki pszennej typ 650
150 ml ciepłej wody z gotowania ziemniaków
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 jajko
2 dag masła
Chlebek do koszyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotować , odlać z nich wodę do kubeczka odmierzając 150 ml, ziemniaki po wystudzeniu skręcić przez maszynkę lub dobrze utłuc .
Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie z gotowania ziemniaków z dodatkiem cukru.
Masło stopić i przestudzić .
Mąkę przesiać do ziemniaków, dodać sól, jajko oraz drożdże, wszystko dokładnie wymieszać na koniec dodać przestudzone masło . Ciasto najlepiej wyrobić robotem z użyciem haka wyrabiać około 5 minut na jednolite ciasto które odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć z miski wyrośnięte ciasto, delikatnie utoczyć z niego wałek który podzielić na cztery części i uformować małe chlebki.
2.Foremkę najlepiej taką do mini keksów wysmarować tłuszczem i posypać płatkami owsianymi lub płatkami jaglanymi do uszykowanych foremek włożyć chlebki po wierzchu posmarować je olejem i też posypać płatkami owsianymi, odstawić jeszcze raz na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec chlebki około 35 -40 minut mają być dobrze wypieczone po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić na kratce
Komentarze