chlebek jaglany

0 (0 ocen)

To doskonała alternatywa dla tradycyjnego chleba!

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    100 g mąki gryczanej
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej (z tapioki lub kukurydzianej)
    pół filiżanki oleju rzepakowego
    ok. 1/2 szklanki wody
    sezam, sól, kurkuma, papryka, kminek, czarnuszka, pieprz, suszone pomidory (wg. gustu)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam upraż na suchej patelni.

    Kaszę ostudź i wymieszaj z mąką (może być zmielona w młynku kasza gryczana), olejem, przyprawami oraz wodą. Zmiksuj całość blenderem na gładką masę, w razie konieczności zmodyfikuj konsystencję dodając odrobinę mąki lub dolewając wody.

    Spróbuj ciasto i ew. dopraw do smaku i wyłóż ciasto cienką warstwą na blachę wyłożoną papierem – wierzch posyp uprażonym sezamem, czarnuszką, zmielonymi na pył suszonymi pomidorami, gruboziarnistą solą, kminkiem, słodką lub ostrą papryką lub innymi przyprawami.
  • 2.
    Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (grzanie od góry i od dołu). Jeśli wolisz bardziej chrupki/wysuszony chleb zostaw go w piekarniku kolejne 10 minut.

    Po wystudzeniu krój w trójkąty (jak pizzę) lub w inne kromki dowolnego kształtu!

Porady

przepis jest na jedną okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować