Chlebek pita to pszenny placek z ciasta drożdżowego, który podczas pieczenia cudnie pęcznieje tworząc kieszonkę na farsz. Jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs oraz warzyw.
2 godz.
Składniki:
Składniki na zaczyn:
3 łyżki mąki pszennej chlebowej typ 750
1/4 szkl. letniej wody lub mleka
1 łyżka cukru
20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
Składniki na pitę:
2,5 szkl. mąki pszennej chlebowej typ 750
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka soli
W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłą woda lub mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę i wymieszać, aby pozbyć się grudek.
Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
2.Przygotowanie pity:
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy zaczyn oraz wodę. Zagniatamy ciasto do chwili kiedy będzie gładki i elastyczne. Formujemy ciasto w kulkę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. do podwojenia objętości.
3.Wyrośnięte ciasto odgazowujemy z nadmiaru powietrza uderzając w nie pięścią. Dzielimy na 10 mniejszych części i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek.
Placki na pitę odstawiamy na oprószoną mąką stolnicę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do czasu podwojenia objętości (ok. 15-20 minut).
4.Piekarnik nagrzewamy do temp. 220’C. Placki przekładamy na wcześniej zagrzaną blachę i pieczemy ok. 8-10 min bez termoobiegu, do momentu zarumienia się pity.
5.Chlebek pita po upieczeniu przekrawamy i nadziewamy dowolnym farszem.
Komentarze