Chlebek pita

4.51 (194 ocen)

  • 2 godz.

Chlebek pita to pszenny placek z ciasta drożdżowego, który podczas pieczenia cudnie pęcznieje tworząc kieszonkę na farsz. Jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs oraz warzyw.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na zaczyn:
    3 łyżki mąki pszennej chlebowej typ 750
    1/4 szkl. letniej wody lub mleka
    1 łyżka cukru
    20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych

    Składniki na pitę:
    2,5 szkl. mąki pszennej chlebowej typ 750
    1 szklanka letniej wody
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zaczynu:

    W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłą woda lub mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę i wymieszać, aby pozbyć się grudek.

    Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
  • 2. Przygotowanie pity:

    Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy zaczyn oraz wodę. Zagniatamy ciasto do chwili kiedy będzie gładki i elastyczne. Formujemy ciasto w kulkę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. do podwojenia objętości.
  • 3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy z nadmiaru powietrza uderzając w nie pięścią. Dzielimy na 10 mniejszych części i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek.

    Placki na pitę odstawiamy na oprószoną mąką stolnicę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do czasu podwojenia objętości (ok. 15-20 minut).
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220’C. Placki przekładamy na wcześniej zagrzaną blachę i pieczemy ok. 8-10 min bez termoobiegu, do momentu zarumienia się pity.
  • 5. Chlebek pita po upieczeniu przekrawamy i nadziewamy dowolnym farszem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pita

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować