Nie ma nic bardziej aromatycznego jak domowy chlebek, jeśli można go upiec z ulubionymi dodatkami to już prawdziwy rarytas:) Smakuje sam... jeszcze ciepły i chrupiący, polecam mój przepis!
Chlebek pszenno-razowy z bazylią i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać razową i otręby. Kwaśne mleko podgrzać, dodać drożdże, wymieszać aż do rozpuszczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bazylię opłukać, pokroić w większe paski. Do mąk dodać sól, kwaśne mleko z wyrośniętymi drożdżami, bazylię i czarnuszkę. Wszystko starannie wyrobić, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować foremkę: posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do ok. 230 st. C, w tym czasie przełożyć ciasto do foremki, piec w podanej temp. przez 45-50 minut:) SMACZNEGO!!!
Komentarze