Chlebek serowy

0 (0 ocen)

Mięciutki i lekko wilgotny chlebek za sprawą sera.Uwielbiam takie chlebki.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    około półtorej szklanki ciepłego mleka
    5 dag drożdży
    półtorej łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    3 łyżki oleju
    10 dag sera żółtego
    pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    pół łyżeczki suszonej bazylii
    pół łyżeczki suszonego oregano

    dodatkowo:
    mąka do podsypania stolnicy
    olej do posmarowania formy
    otręby pszenne do posypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chlebek serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,2 łyżkami mąki i połową ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • 2. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Składniki. 3. Do mąki dać olej,sól,zioła,ser,drożdże i stopniowo wlewając pozostałe mleko zagnieść ciasto.Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto. 4. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i przełożyć go do blaszki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm,posmarowanej olejem i posypanej otrębami.
  • 5. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
  • Upieczony chlebek. 6. Chlebek piec około 45 minut w temperaturze 190 stopni.
  • Pyszny chlebek. 7. Upieczony chlebek wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

4.51 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chlebek.

To może cię zainteresować