Chlebek serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,2 łyżkami mąki i połową ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3.Do mąki dać olej,sól,zioła,ser,drożdże i stopniowo wlewając pozostałe mleko zagnieść ciasto.Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
4.Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i przełożyć go do blaszki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm,posmarowanej olejem i posypanej otrębami.
5.Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
6.Chlebek piec około 45 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze