Chlebek twarogowo-olejowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny i bardzo mięciutki chlebek.Idealny na przekąskę,kolację lub śniadanie.Smakuje na ciepło jak i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • 20 dag białego sera półtłustego
    2 jajka
    6 łyżek mleka
    6 łyżek oleju
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 i pół szklanki mąki pszennej

    dodatkowo:
    mąka do posypania stolnicy
    masło do posmarowania formy

Chlebek twarogowo-olejowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy mięciutkie ciasto.
  • W tortownicy. 2. Ciasto wałkujemy i wykładamy do tortownicy posmarowanej masłem,o średnicy 25 cm.Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • Upieczone. 3. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
  • Gotowy chlebek. 4. Upieczone kroimy w trójkąty i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy