Chlebek z jarmużem i fetą na jogurcie greckim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ten chlebek, a raczej rodzaj wytrawnego ciasta jest świetnym pomysłem na drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. W środku jest wilgotny, słony za sprawą fety i lekko ostry dzięki jarmużowi. Z wierzchu smacznie chrupie ser pecorino, który dopełnia całości. Żródło : Souvlaki For The Soul.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
    100 g mąki orkiszowej jasnej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    duża szczypta soli
    duża szczypta pieprzu
    1 ½ szklanki pokrojonego na mniejsze kawałki jarmużu
    ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
    125 g sera feta
    350 g jogurtu greckiego
    ½ szklanki oliwy
    2 jajka
    2 łyżki startego sera pecorino romano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek z jarmużem i fetą na jogurcie greckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewam oba rodzaje mąki, dodaję proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz jarmuż, natkę i ser feta, mieszam. W drugiej misce umieszczam jogurt grecki, oliwę i jajka, mieszam łyżką aż powstanie jednolita masa. Wlewam ją do miski z suchymi składnikami i mieszam łyżką do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x12), wyrównuję. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 50-60 min (do suchego patyczka). Wyciągam, pozostawiam w foremce jeszcze przez 10 minut, następnie wykładam chlebek na kratkę i pozostawiam do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować