Chleb naan jest dodatkiem do dań kuchni indyjskiej.Choć pod tą nazwą znany jest od Turkiestanu poprzez Indie aż po Birmę.To płaski chleb drożdżowy z białej mąki,wypiekany w glinianym piecu tandoor
Składniki:
500 g mąki
150 ml mleka
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
180 ml jogurtu naturalnego
4 łyżki masła
4 łyżki czarnuszki
1.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Drożdże mieszamy z odrobiną ciepłego mleka i cukrem.Odstawiamy na około 10 minut.Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy sól i proszek do pieczenia.Do mąki dodajemy drożdże,oliwę i jogurt.Wyrabiamy gładkie,miękkie ciasto.Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
2.Piekarnik razem z blachą rozgrzewamy do 250'C.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części.Stolnicę obsypujemy mąką i formujemy z każdego kawałka owalny placek.Układamy na papierze do pieczenia.Smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy czarnuszką.Na rozgrzaną blachę zsuwamy papier do pieczenia z chlebkami.Pieczemy około 3-4 minut na wyższym poziomie piekarnika.Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg,aby chlebki nieco się zrumieniły.Chlebki powinny być zrumienione,ale mięciutkie w środku.
Komentarze