Chlebki Naan

0 (0 ocen)

Chleb naan jest dodatkiem do dań kuchni indyjskiej.Choć pod tą nazwą znany jest od Turkiestanu poprzez Indie aż po Birmę.To płaski chleb drożdżowy z białej mąki,wypiekany w glinianym piecu tandoor

Składniki:

  • 500 g mąki
    150 ml mleka
    15 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    180 ml jogurtu naturalnego
    4 łyżki masła
    4 łyżki czarnuszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebki naan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Drożdże mieszamy z odrobiną ciepłego mleka i cukrem.Odstawiamy na około 10 minut.Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy sól i proszek do pieczenia.Do mąki dodajemy drożdże,oliwę i jogurt.Wyrabiamy gładkie,miękkie ciasto.Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Piekarnik razem z blachą rozgrzewamy do 250'C.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części.Stolnicę obsypujemy mąką i formujemy z każdego kawałka owalny placek.Układamy na papierze do pieczenia.Smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy czarnuszką.Na rozgrzaną blachę zsuwamy papier do pieczenia z chlebkami.Pieczemy około 3-4 minut na wyższym poziomie piekarnika.Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg,aby chlebki nieco się zrumieniły.Chlebki powinny być zrumienione,ale mięciutkie w środku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować