Chlebki pita nadziewane lekką nowalijkową sałatką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chlebki pita nadziewane lekką wegetariańską sałatką.Wykonanie dziecinnie proste,a efekt doskonały.Parmezan i ostre papryczki nadają charakteru tej lekkiej potrawie.Do takiej pity można dodać rybę.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - chlebek pita: 4 sztuki
    - sałata strzępiasta-liście: 8 sztuk
    - pomidor świeży: 4 sztuki
    - ogórek zielony: 1 sztuka
    - ogórki małosolne: 2 sztuki
    - czerwone papryczki chili: 1 sztuka
    - koperek- gałązka: 4 sztuki
    - jogurt bałkański: 200 mililitrów
    - gotowa mieszanka curry: 2 łyżeczki
    - sól: 2 szczypty
    - cukier biały: 1 szczypta
    - ser parmezan: 30 gramów
    - mała cebula biała: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Sałatki Ryba

Chlebki pita nadziewane lekką nowalijkową sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebula biała 1. Chlebki pita skrapiamy wodą i wstawiamy do piekarnika na 4-5 minut.Wyjmujemy,przecinamy,aby powstała kieszeń(jak na zdjęciu).Dzięki wodzie pita nie bedzie się łamać po upieczeniu.W tym czasie umyć sałatę,osuszyć.Cebulę posiekać bardzo drobno.
  • ser 2. Ogórek,pomidory umyć,pokroić w plasterki.Skropić oliwą.Ogórki małosolne pokroić w plasterki.Papryczkę pozbawić nasion, pokroić w drobną kosteczkę.Parmezan zetrzeć na tarce.
  • dip curry 3. Do jogurtu wsypać mieszankę curry,cukier,sól,pokrojone w drobną kosteczkę papryczki,wymieszać.
  • chlebki pita 4. Do chlebka pita włożyć liść sałaty strzępiastej,mieszankę pokrojonych warzyw,cebulę,posypać parmezanem,udekorować gałązką koperku i papryczką.Podawać na liściu sałaty z dipem curry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Ryby Sałata Sałata strzępiasta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować