Na upały chłodnik najlepszy. Melon i ogórek to całkiem smaczne połączenie. Powstała orzeźwiająca, lekka zupa. Polecam
Składniki:
350g ogórków (kawałek ogórka zostawić do dekoracji)
1 dojrzały melon np galia lub cantaloupe ( ok 0,5 kg)
150 g jogurtu greckiego
150 g kefiru
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól morska i pieprz do smaku
oliwa + trochę do skropienia
parę listków listki mięty , drobno porwane + do dekoracji
sok z cytryny do smaku
Chłodnik z melona i ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć, można obrać, ja zostawiam skórkę, kawałek ogórka przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji. Pozostałe ogórki pokroić na mniejsze kawałki,
2.wrzucić do blendera, zmiksować, dodać jogurt, kefir, kilka listków mięty,czosnek i nieco soli - zmiksować wszystko na gładko. Przełożyć do miski.
3.Melon przekroić na pół, wyjąć pestki, miąższ włożyć do blendera i zmiksować. Zmiksowany melon dodać do ogórków i jogurtu, dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, chłodzić w lodówce do chwili podania.
4.Zupę po wyjęciu z lodówki, przed podaniem, jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba - doprawić, dodać nieco zimnej wody, jeżeli jest za gęsta. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, przybrać pokrojonym w kostkę ogórkiem , kawałkami rzodkiewki i listkami mięty. Polać oliwą i posypać pieprzem. Smacznego!
Komentarze