Chłodnik z młodych buraczków z sokiem jabłkowym

0 (0 ocen)

Pyszna, odżywcza i lekkostrawna przyjemność na upalne dni i nie tylko.

Składniki:

  • • 1 kg młodych buraczków z liśćmi
    • 1 marchew,
    • 1 cebula,
    • kawałek pora,
    • kawałek selera,
    • kawałek pietruszki,
    • ½ jabłka,
    • szklanka soku jabłkowego,
    • ok. 1 lita wody,
    • 2-3 łyżki soku z cytryny,
    • sól, cukier, pieprz, 1 listek laurowy,1 ziele angielskie
    • koperek świeży lub suszony,
    • śmietana lub jogurt
    • łyżka masła,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik z młodych buraczków z sokiem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, selera, pietruszkę , jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Liście drobno kroimy.
    Buraki myjemy i kroimy w drobna kostkę lub też możemy zetrzeć .
    Cebulę i pora drobno kroimy. Na rozgrzanym na patelnie maśle podsmażamy cebulę, pora, marchewkę, selera, pietruszkę . W garnku zagotowujemy wodę, przekładamy podsmażone warzywa , buraka, jabłko, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu około 30 min aż buraczki zmiękną a wywar stanie się esencjonalny. Następnie dodajemy drobno pokrojone listki buraczane i ponownie gotujemy jeszcze około 15 min. Gdy listki zmiękną wszystko miksujemy (wyjmujemy liścia i ziele). Kiedy przestygnie, dolejemy sok z jabłek oraz śmietanę taką ilość jaka jest potrzebna, aby chłodnik nie był ani zbyt gęsty, ani zbyt rzadki i wszystko dokładnie mieszamy lub jeszcze raz miksujemy.
    Chłodnik doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodził.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować