Cenię sobie tradycyjną kuchnię, ale lubię też nowości.
Składniki:
• 1 kg młodego kabaczka
• 500 g zielonych jabłek
• 300 g ziemniaków
• 500 ml wywaru warzywnego
• 500 g jogurtu naturalnego
• Sok z ½ cytryny
• Szczypta cynamonu
• Kilka listków natki pietruszki
• Sól, pieprz
Chłodnik z kabaczka i jabłek. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabaczka przekroić. Połowę zostawić, resztę pokroić w kostkę. Ziemniaki oraz jabłka obrać i pokroić w kostkę.
2.Do wywaru dodać ziemniaki i podgotować. Gdy zmiękną, wrzucić pokrojonego w kostkę kabaczka i jabłka. Gotować jeszcze około 10 minut. Zdjąć zupę z ognia, ostudzić i zmiksować.
3.Całość wymieszać z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i cynamonem.
4.Resztę kabaczka pokroić w cienkie plasterki i sparzyć we wrzątku. Schłodzić w zimnej wodzie. Chłodnik udekorować plasterkami kabaczka oraz natką pietruszki.
Komentarze