Chłodnik z kiszonych ogórków

4.5 (140 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Jestem emerytką. Ponieważ mam trudności z poruszaniem się, sięgam po przepisy na niezbyt pracochłonne, ale za to smaczne i pożywne potrawy jak np. ten chłodnik. Moja babcia gotowała go, w upał

  • 20 min

Składniki:

  • ● 1-2 kiszone ogórki
    ● 2 szkl. kwasu
    ogórkowego
    ● pęczek koperku
    ● ząbek czosnku
    ● 2 łyżki śmietany 18-proc.
    ● 2 jajka
    ● sól
    ● 1/2 kg młodych
    ziemniaków
    ● łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik z kiszonych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone ogórki 1. Ogórki kroimy w cienkie plasterki.
    Koperek myjemy, osuszamy
    i drobno siekamy. Czosnek
    obieramy i przeciskamy
    przez praskę.
  • Ogórki, czos nek, kwas ogórkowy, połowę koperku mieszamy 2. Ogórki, czos nek, kwas ogórkowy,
    połowę koperku i śmietanę
    mieszamy. Jajka gotujemy
    na twardo, studzimy, obieramy
    i kroimy w ćwiartki. Podajemy
    z chłodnikiem.
  • ziemniaki 3. Ziemniaki myjemy i gotujemy
    w osolonej wodzie ok. 20
    minut. Studzimy, obieramy, posypujemy
    resztą koperku i polewamy
    roztopionym masłem.
    Podajemy osobno.

Porady

Haliny Brodowskiej Jeśli chłodnik będzie zbyt kwaśny, możemy rozcieńczyć go wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować