Chłodnik buraczany

4.5 (159 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Idealny na ciepłe wiosenne dni!

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - bulion drobiowo-warzywny: 2 litry
    - buraki młode: 1 kilogram
    - szczypiorek cienki: 1 pęczek
    - koperek: 1 pęczek
    - mała śmietana 12%: 1 opakowanie
    - mały jogurt naturalny: 1 opakowanie
    - czosnek: 1 ząbek
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik buraczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ze skórki buraki gotujemy w bulionie przez około 40 minut. Powstały wywar studzimy.
  • 2. Zabielamy śmietaną i jogurtem. Dodajemy 3 starte buraki, drobno posiekany szczypiorek i koperek.
  • 3. Doprawiamy solą i pierzem. Przeciskamy przez praskę jeden ząbek czosnku. Chłodzimy i podajemy. Najlepiej z jajkiem na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować