Zrobiłam ten chłodnik jak zwykle o tej porze roku, a że przez ostatnie dni jest u nas jak w tropiku, więc jedliśmy go prosto z lodówki i to było właśnie to :) myślę, że lepszą nazwą dla niego byłby zimnik nie chłodnik ;)
Składniki:
składniki na dwa dni dla 4 osób:
•2 pęczki młodej botwiny z buraczkami
•pęczek rzodkiewki
•2 świeże ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe średniej wielkości
•pęczek szczypioru
•pęczek koperku
•3 - 4 ząbki posiekanego czosnku
•4 - 5 łyżek octu + sól, pieprz i cukier do smaku
•1 litr naturalnej maślanki
•jajka ugotowane na twardo po pół na talerz
Chłodnik litewski z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę dokładnie umyć, oddzielić buraczki, łodyżki i najmniejsze liście (ok. 1/4 wszystkich), wszystko pokroić, zalać gorącą wodą i pogotować na małym ogniu ok. 10 minut, posolić, dopełnić gorącą wodą do dwóch litrów, zdjąć z ognia, wlać ocet.
Pokroić w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę, posiekać czosnek, szczypior i koperek.
Dodać do garnka.
Do przestudzonego chłodnika wlać maślankę, doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem, cukrem i ew. jeszcze octem.
Można od razu wrzucić cząstki ugotowanych jajek lub dodać je bezpośrednio na talerz.
Komentarze