Chłodnik litewski z botwinki

4.5 (159 ocen)

Zrobiłam ten chłodnik jak zwykle o tej porze roku, a że przez ostatnie dni jest u nas jak w tropiku, więc jedliśmy go prosto z lodówki i to było właśnie to :) myślę, że lepszą nazwą dla niego byłby zimnik nie chłodnik ;)

Składniki:

  • składniki na dwa dni dla 4 osób:
    •2 pęczki młodej botwiny z buraczkami
    •pęczek rzodkiewki
    •2 świeże ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe średniej wielkości
    •pęczek szczypioru
    •pęczek koperku
    •3 - 4 ząbki posiekanego czosnku
    •4 - 5 łyżek octu + sól, pieprz i cukier do smaku
    •1 litr naturalnej maślanki
    •jajka ugotowane na twardo po pół na talerz
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik litewski z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę dokładnie umyć, oddzielić buraczki, łodyżki i najmniejsze liście (ok. 1/4 wszystkich), wszystko pokroić, zalać gorącą wodą i pogotować na małym ogniu ok. 10 minut, posolić, dopełnić gorącą wodą do dwóch litrów, zdjąć z ognia, wlać ocet.
    Pokroić w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę, posiekać czosnek, szczypior i koperek.

    Dodać do garnka.

    Do przestudzonego chłodnika wlać maślankę, doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem, cukrem i ew. jeszcze octem.
    Można od razu wrzucić cząstki ugotowanych jajek lub dodać je bezpośrednio na talerz.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować