Chłopski garnek

4.93 (204 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Chłopski garnek to tak jakby połączyć bigos i leczo. Po wypróbowaniu dania wg "gotowca" postanowiłam przygotować po swojemu, czyli zdrowiej. Efekt był doskonały!

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 główka kapusty
    2-3 laski kiełbasy
    3 papryki czerwone
    około 10 ziemniaków
    3 łyżeczki tymianku
    2 łyżeczki bazylii
    3 łyżeczki oregano
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka papryki ostrej
    3 łyżeczki papryki słodkiej
    2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    500 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.93 (204 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chłopski garnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę obieramy, kroimy w półksiężyce. Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w małe paseczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy paprykę i razem dusimy około 5 minut. Następnie wrzucamy kapustę (jeśli się nie mieści pozostałą część wrzucamy, gdy poprzednia zmięknie i zmniejszy objętość) i po 5 minutach kawałki ziemniaków. Całość zalewamy około 500 ml wody, przyprawiamy, dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty i ziemniaków (co jakiś czas należy przemieszać, aby się nie przypalało). Podajemy na gorąco jako samodzielne danie.

Porady

Młoda kapusta na pewno ugotuje się szybciej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kiełbasa Papryka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować