Na pewno posmakują wielbicielom tego typu przystawek
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
50 gram drożdży
1,5 łyżeczki soli
Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wlewamy olej, dodajemy rozczyn. Zagniatając elastyczne ciasto. Gdy będzię się lepić dodajemy jeszcze odrobine mąki. Ciasto wałkujemy na dowolną grubość ( zależy kto jakie lubi grube ciasto) i wykrawamy szklanką lub jakąś niewielką miseczką pizzerki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju, po czym dodajemy pokrojone w kostkę parówki. Chwilę razem smażymy.
Kapuste kiszoną mocno odciskamy z soku, następnie ją drobno szatkujemy. I podsmażamy przez chwilę na patelni. Dodajemy do cebuli i parówek. Mieszamy.
sos:
8 łyżek ketchupu
4 łyżeczki ostrej musztardy
Składniki dokładnie mieszamy do połączenia.
Chłopskie pizzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pizzerki smarujemy sosem, po czym układamy farsz, posypujemy przyprawa do pizzy. Układamy plastry pomidorów.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut, po czym posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy jeszcze na 5-10 minut.
Komentarze