Chłopskie pizzerki

0 (0 ocen)

Na pewno posmakują wielbicielom tego typu przystawek

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki ciepłej wody
    2 łyżeczki cukru
    3 łyżki oleju
    50 gram drożdży
    1,5 łyżeczki soli
    Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wlewamy olej, dodajemy rozczyn. Zagniatając elastyczne ciasto. Gdy będzię się lepić dodajemy jeszcze odrobine mąki. Ciasto wałkujemy na dowolną grubość ( zależy kto jakie lubi grube ciasto) i wykrawamy szklanką lub jakąś niewielką miseczką pizzerki.

    farsz:
    400 gram kiszonej kapusty
    5-6 cienkich parówek
    3 średnie cebule
    2 pomidory
    przyprawa do pizzy

    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju, po czym dodajemy pokrojone w kostkę parówki. Chwilę razem smażymy.
    Kapuste kiszoną mocno odciskamy z soku, następnie ją drobno szatkujemy. I podsmażamy przez chwilę na patelni. Dodajemy do cebuli i parówek. Mieszamy.

    sos:
    8 łyżek ketchupu
    4 łyżeczki ostrej musztardy
    Składniki dokładnie mieszamy do połączenia.

    Ponadto:
    40 gram startego żółtego sera

Chłopskie pizzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pizzerki smarujemy sosem, po czym układamy farsz, posypujemy przyprawa do pizzy. Układamy plastry pomidorów.

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut, po czym posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy jeszcze na 5-10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy