Chłopskie ziemniaczki z pieczarkami

4.44 (184 ocen)

  • 25 min

Prosta, rustykalna potrawa, które podbije serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Kilka dodatków i przypraw odmieniło zwykłe ziemniaki w ciekawą potrawę. Co więcej, do przygotowania tej potrawy można wykorzystać ziemniaki, które pozostały z obiadu.

  • 25 min

Składniki:

  • - 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków,
    - 40 dag mniejszych pieczarek,
    - mała cebula,
    - 2-3 gałązki tymianku,
    - 5 dag startego, żółtego sera,
    - łyżka octu balsamicznego,
    - łyżka oleju,
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    - słodka papryka,
    - szczypta chilli,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.44 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Chłopskie ziemniaczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, kroimy w kostkę.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ósemki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
    W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, a następnie dodajemy pieczarki, oprószamy je słodką papryką i chilli, skrapiamy niewielką ilością wody i smażymy do miękkości i zarumienienia (ok. 8-10 minut).
  • 3. Tymianek myjemy, osuszamy, listki odrywamy od gałązek i siekamy. Do pieczarek dodajemy posiekany tymianek i pokrojone ziemniaki, dokładnie mieszamy, dodajemy ocet balsamiczny, doprawiamy do smaku i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
  • 4. Gorącą potrawę wykładamy na talerze, posypujemy tartym, żółtym serem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować