Chruściki

4.5 (176 ocen)

Karnawałowa przekąska obowiązkowa w moim domu :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    6 żółtek
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 płaska łyżka masła
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżka spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chruściki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, a następnie wałkiem uderzamy jak najdłużej, tak by powstały pęcherzyki powietrza. Ciasto wałkujemy na ok 2-3 mm, kroimy paski radełkiem i dzielimy na krótsze części ( ok 10cm), nacinamy przez środek i przeplatamy. Smażymy na rzgrzanym oleju.
    Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jeśli mamy narobione chruściki, to przed pieczeniem przykrywamy je ściereczką, by nie wyschły. Wyschnięte chruściki nie będą chcieć wyrastać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować