Chruściki orzechowe

0 (0 ocen)

Przepis na chrust mojej mamy zmieniłam dodając zmielone orzechy włoskie. Wyszły przepyszne. polecam :)

Składniki:

  • 25 dag mąki
    5 dag orzechów włoskich
    3 żółtka
    3 łyżki śmietany
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    olej do smażenia (ok 1l)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Faworki

Chruściki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie zmielić. Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone orzechy włoskie, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i ocet. Uwaga: ocet można zastąpić spirytusem. należy pamiętać aby dodać go do ciasta. Jego dodatek sprawi, że olej podczas smażenia chruścików nie będzie się pienił. Podane składniki posiekać i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto będzie dosyć twarde. Podzielic na części i rozwałkowywać na bardzo cieniutkie placki. Radełkiem wycinać paski dł. ok 8-10cm i szerokości 2 cm. W środku każdego zrobić nacięcie i przewlec jeden koniec przez to nacięcie. Olej rozgrzać w szerokim rondelku. Smażyć faworki do czasu aż się zrumienią. Osączyć na ręczniku papierowym i oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować