Chruścik lany

4.49 (190 ocen)

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis. Świetnie sprawdzi się np. w Tłusty Czwartek, gdy nie mamy czasu wypiekać tradycyjnych pączków czy faworków.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    3 jajka
    150g mleka
    16g cukru waniliowego
    olej do głębokiego smażenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chruścik lany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym do białości. Stopniowo dosypywać mąkę na przemian z mlekiem. Na koniec masę delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek (ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki).
  • usmaż na rozgrzanym oleju 2. W garnku rozgrzać olej. Ciasto przelać do szprycy i wyciskać na rozgrzany olej tworząc fantazyjne esy-floresy. Gdy się zrumienią, odwrócić na drugą stronę, dosmażyć. Osączyć na papierowym ręczniku. Gotowy chruścik prószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

Porady

* do ciasta można dodać łyżkę spirytusu lub octu, co zapobiegnie wchłąnianiu tuszczu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał

Podobne przepisy

To może cię zainteresować