Chrust albo faworki

5 (178 ocen)

  • 60 min

Przepis pochodzi ze starej "Kuchni polskiej" z 1972 roku. Faworki wyszły cieniutkie, chrupiące, smaczne i z mnóstwem pęcherzyków.

  • 60 min

Składniki:

  • mąka tortowa - 200 g
    żółtka - 3 szt.
    gęsta śmietana - 4 łyżki
    proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
    spirytus - 1 łyżka

    PONADTO:
    cukier puder - 3 łyżki
    olej do smażenia - 1/2 litra
    smalec do smażenia – 1/2 kg
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Chrust albo faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto ma wyglądać podobnie do ciasta na makaron.
  • 2. Ciasto podzielić na części i wałkować bardzo cieniutko, tylko minimalnie podsypując mąką, a najlepiej w ogóle nie podsypywać.
  • 3. Nożem lub radełkiem pokroić ciasto na paski o szerokości 3 cm i długości około 10 cm.
    W środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć przez to nacięcie jeden koniec paska.
    W rondlu rozgrzać olej i smalec. Na rozgrzany tłuszcz wkładać po kilka ciastek. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy faworki ostygną posypać je cukrem pudrem.

Porady

*przed smażeniem zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta i jeśli natychmiast wypłynie i się zarumieni, to znaczy, że tłuszcz jest odpowiednio gorący i można zacząć smażyć chrust *przed wrzuceniem ciastek do gorącego tłuszczu delikatnie omieść je z nadmiaru mąki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować