Chrusty najlepsze

0 (0 ocen)

  • 60 min

ten przepis jest w mojej rodzinie od lat

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru pudru
    2 żółtka
    1 całe jajko
    1 łyżka spirytusu
    3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany (18%)
    olej do smażenia
    cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania

Chrusty najlepsze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać żółtka, jajko, spirytus, i śmietanę. Całość wyrabiać około 10 minut. Rozwałkować bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy. Radełkiem wycinać paski o długości ok 12-15 cm i szerokości 2-3 cm. Naciąć na środku każdego paska i kształtować faworki. Smażyć w nagrzanym oleju ( temp. 175 st.C) z obu stron na rumiany kolor (około 2 minut na stronę). Wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Gotowe chrusty oprószyć obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy