Chrupiąca sałatka z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler naciowy oczyszczamy, myjemy. Usuwamy natkę, którą możemy użyć do zupy. Do sałatki potrzebujemy tylko soczystych łodyg.
Kroimy w cienkie plasterki.
2.Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Tak samo ścieramy ser żółty.
4.Cebulę kroimy w kostkę, sparzamy wrzątkiem na sitku, studzimy.
Rzodkiewki, ogórka, jabłko- kroimy w kostkę grubszą.
5.Kukurydzę odcedzamy z zalewy, przelewamy zimną wodą na sicie.
6.Filet z kurczaka kroimy drobno, obsypujemy przyprawą do drobiu, polewamy oliwą, odstawiamy na ok, 15 min. Smażymy na rumiano, studzimy.
7.Do dużej szklanej salaterki wsypujemy składniki sałatki. Delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Wlewamy majonez. Łączymy z pozostałymi składnikami.
Siekamy drobno orzechy włoskie. Posypujemy po wierzchu sałatkę.
Schładzamy sałatkę w lodówce.
Dekorujemy według uznania.
8.Sałatkę podajemy z pieczywem, najlepiej upieczonym samemu na zakwasie.
Smacznego :)
Porady
Zamiast majonezu możemy dodać sos jogurtowo- czosnkowy.
Sałatka jest bardzo syta, smaczna i zdrowa, chrupiąca. Ma niepowtarzalny smak.
Komentarze