Chrupiąca pizza na mące orkiszowej i semolinie.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja propozycja to zdrowy odpowiednik pizzy (często na białej mące, pełnej pustych kalorii). Jest smacznie i lekko. Spróbujcie.

  • 60 min

Składniki:

  • Porcja na dwie pizze. Wymiary blaszki - 22x33

    Rozczyn:

    40 g drożdży
    100 ml mleka podgrzanego do ok. 38 st.
    150 ml wody w temperaturze pokojowej
    35 g mąki orkiszowej

    Ciasto:

    200 g mąki orkiszowej
    100 g semoliny
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Chrupiąca pizza na mące orkiszowej i semolinie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy wszystkie składniki na rozczyn. Odstawiamy na 20 minut.
  • 2. W tym czasie możemy przygotować składniki na pizzę. Do swojej pizzy dodałam świeżego ananasa, czerwoną paprykę, kukurydzę z puszki, pieczarki (wcześniej podduszone na patelni) i ser odtłuszczony "Piórko" (może być jakikolwiek).
  • Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Kiedy drożdże trochę popracowały dodajemy resztę składników na ciasto do zaczynu i mieszamy wszystko w dużej misce. Ugniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  • 4. Nagrzewamy piekarnik do 220st.
  • 5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie i układamy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek.
  • Ciasto posmarowałam domowym ketchupem i posypałam bazylią. 6. Ulubione składniki układamy na cieście i wkładamy pizzę do piekarnika na 25-35 minut (zależnie od grubości ciasta i wielkości blaszki). Pozostaje zbadać ciasto po upływie 25 minut i zdecydować.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować