Chrupiąca zapiekanka z kaszy i jabłek

4.49 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Pyszna ,,zapiekanka,, z jabłek i kaszy manny, której przygotowanie (pomijając czas pieczenia) zajmuje 5 minut.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 średnie jabłka
    1 szklanka mąki
    1 szklanka kaszy manny
    0,5 szklanki cukru
    100 g zimnego masła
    4 łyżki kefiru
    szczypta cynamonu
    ew. łyżka soku z cytryny (gdy używamy słodkich jabłek)

    trochę masła i bułki tartej do formy
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Zapiekanki

Chrupiąca zapiekanka z kaszy i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i ścieramy na drobnej tarce jarzynowej. Doprawiamy je cynamonem i jeżeli są słodkie - sokiem z cytryny. Dodajemy do nich kefir i mieszamy.
  • 2. W misce mieszamy ze sobą mąkę, kaszę oraz cukier aż powstanie nam jednolity ,,proszek,,.
  • 3. Keksówkę smarujemy niewielką ilością masła i obsypujemy bułką tartą. Na to układamy cienkie plastry zimnego masła, wykładamy 1/3,,proszku,,, następnie 1/2 musu jabłkowego, połowę pozostałego proszku, resztę jabłek i resztę proszku.
  • 4. Wierzch naszej zapiekanki obkładamy dokładnie plastrami zimnego masła. Tak przygotowaną wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut w 200 stopniach.
  • 5. Zapiekankę studzimy i nie wyjmując z keksówki, chłodzimy całą noc w lodówce.

Porady

Jeżeli podczas pieczenia wierzch zapiekanki zacznie nam się przypiekać bardziej niż byśmy chcieli - przykrywamy ją papierem do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kasza manna Kefir Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować