Chrupiące bezglutenowe amerykany

0 (0 ocen)

  • 25 min

Chciałbym Was zapoznać ze świetnym przepisem na bezglutenowego amerykana. Bardzo chrupiące, pyszne i zdrowe ciasto, z polewą bez cukru.

  • 25 min

Składniki:

  • 120 g mąki gryczanej
    120 g mąki kukurydzianej
    60 g skrobii ziemniaczanej
    40 g ksylitolu
    250 ml mleka
    1 czubata łyżeczka amoniaku
    1 jajko
    3 łyżki oleju kokosowego
    2 łyżki masła orzechowego
    2 łyżki śmietanki kokosowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chrupiące bezglutenowe amerykany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy olej kokosowy i odstawiamy, aby przestygł.
  • 2. Rozpuszczamy amoniak w łyżce mleka.
  • 3. Wsypujemy mąki do miski wraz ze skrobią, wszystko dobrze mieszamy.
  • 4. Miksujemy jajko, mleko i cukier, dodajemy amoniak rozpuszczony w mleku.
  • 5. Wszystko umieszczamy w jednej misce, dobrze miksujemy, wyrabiamy ciasto (najlepiej robotem, ponieważ bardzo sie klei do rąk).
  • 6. Wykładamy ciastka łyżką na blache.
  • 7. Pieczemy w temperaturze 180' przez około 20 min.
  • 8. Wyjmujemy czekamy, aż przestygną. W między czasie robimy polewe, mieszamy masło orzechowe z mleczkiem kokosowym i smarujemy nasze pyszne amerykany.

Porady

Podczas pieczenia nie otwieramy klapy, dlatego, że amoniak pod wpływem temperatury ma swój specyficzny nieprzyjemny zapach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować