Chrupiące bułeczki pszenne

4.99 (165 ocen)

  • 3 godz.

Zwykłe bułki pszenne z bardzo chrupiącą skórką, która zmięknie jeśli wystudzone bułki włożymy do woreczka foliowego. Ciekawostką jest, że nie robimy rozczynu z drożdży, a i tak bułki pięknie wyrastają.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 - 450 g
    świeże drożdże – 25 g
    letnia woda – 230 g
    oliwa – 2 łyżki
    cukier – 1 łyżeczka
    sól – 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Chrupiące bułeczki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrupiące bułeczki pszenne 1. Do misy miksera wlać letnią wodę, wsypać sól, zamieszać, żeby sól się roztopiła. Wsypać przesianą mąkę i pokruszone drożdże. Wsypać cukier. Wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach. Po chwili wlać oliwę, zwiększyć obroty miksera i wyrabiać przez co najmniej 15 minut. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, lśniące i nie przywierać do ścianek misy.
  • Chrupiące bułeczki pszenne 2. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie. Następnie podzielić je na 9 części, z każdej uformować bułkę. Bułki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem i odstawiamy nakryte ściereczką do kolejnego wyrastania.
  • Chrupiące bułeczki pszenne 3. Wyrośnięte bułki wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy 25 minut. Upieczone wykładamy na kratkę kuchenną do wystygnięcia.

Porady

*przepis na te bułki znalazłam na jednym z portali kulinarnych u @Ali, tutaj podaję z moimi zmianami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować