Chrupiące gofry

4.85 (167 ocen)

  • 60 min

Gofry bardzo rzadko gościły w moim domu ze względu na brak własnej gofrownicy. Teraz kiedy wiem że ma ją Teściowa i mogę bez problemu wziąć, myślę że będą pojawiać się częściej.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ok 16 gofrów:

    1.5 szklanki mleka 3.2%
    3 szklanki mąki
    3 jajka
    3 łyżki cukru pudru (z kopką)
    2 łyżki cukru kryształu (z kopką)
    cukier waniliowy
    pół łyżeczki (płaskiej) proszku do pieczenia
    2 szczypty soli
    3/4 szklanki przegotowanej letniej wody
    1/4 szklanki oleju + olej do smarowania gofrownicy
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    Mus truskawkowy:
    ok. 15 średnich truskawek
    2 łyżki śmietany słodkiej 30%
    2 łyżki płaskie cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.85 (167 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Gofry

Chrupiące gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na gofry:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli.
    Mleko, wodę, olej, żółtka, cukry i szczyptę soli mieszamy w mikserze. Powoli dodajemy przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
    Ciasto łączymy z pianą i delikatnie mieszamy łyżką, do całkowitego połączenia składników.
    Gofrownicę dobrze nagrzewamy, smarujemy olejem z każdej strony i na gorącą wylewamy tyle ciasta, ile potrzeba żeby przykryło dolną warstwę.
    Pieczemy na złoty kolor, a ciepłe odstawiamy na kratkę, dzięki czemu gofry są jeszcze bardziej chrupiące, niż te odłożone od razu na talerzyk. Posypujemy cukrem pudrem bądź podajemy według własnych upodobań.

    Dla Męża robiłam z musem truskawkowym:
    Truskawki, śmietankę i cukier blendujemy. Gotowym musem polewamy gofry, bądź namaczamy je sobie po kawałku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Cukier puder Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować