Gofry bardzo rzadko gościły w moim domu ze względu na brak własnej gofrownicy. Teraz kiedy wiem że ma ją Teściowa i mogę bez problemu wziąć, myślę że będą pojawiać się częściej.
60 min
Składniki:
Na ok 16 gofrów:
1.5 szklanki mleka 3.2%
3 szklanki mąki
3 jajka
3 łyżki cukru pudru (z kopką)
2 łyżki cukru kryształu (z kopką)
cukier waniliowy
pół łyżeczki (płaskiej) proszku do pieczenia
2 szczypty soli
3/4 szklanki przegotowanej letniej wody
1/4 szklanki oleju + olej do smarowania gofrownicy
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Chrupiące gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na gofry:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli.
Mleko, wodę, olej, żółtka, cukry i szczyptę soli mieszamy w mikserze. Powoli dodajemy przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
Ciasto łączymy z pianą i delikatnie mieszamy łyżką, do całkowitego połączenia składników.
Gofrownicę dobrze nagrzewamy, smarujemy olejem z każdej strony i na gorącą wylewamy tyle ciasta, ile potrzeba żeby przykryło dolną warstwę.
Pieczemy na złoty kolor, a ciepłe odstawiamy na kratkę, dzięki czemu gofry są jeszcze bardziej chrupiące, niż te odłożone od razu na talerzyk. Posypujemy cukrem pudrem bądź podajemy według własnych upodobań.
Dla Męża robiłam z musem truskawkowym:
Truskawki, śmietankę i cukier blendujemy. Gotowym musem polewamy gofry, bądź namaczamy je sobie po kawałku.
Komentarze