Chrupiące gofry cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić, odstawić do ostygnięcia.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
2.Do mąki dodać żółtka, cukier, zimną rozpuszczoną margarynę oraz wodę. Wodę dolewamy stopniowo, miksując - do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
W zależności od mąki, jej chłonności będzie to około 1,5-2 szklanek wody.
3.Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do ciasta gofrowego, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy, aż nabiorą złocistego koloru. Upieczone gofry odkładać na siatkę, nigdy na talerz - gdyż zawilgotnieją od pary i już nie będą chrupiące !
4.Gofry posypać cukrem pudrem lub posmarować owocowym sosem/dżemem.
Komentarze