Chrupiące gofry marcepanowe z waniliowym sosem

0 (0 ocen)

Lekkie, chrupiące, z dodatkiem marcepanu i z domowej roboty sosem z prawdziwą wanilią. To są najlepsze gofry jakie do tej pory robiłam!

Składniki:

  • Gofry:
    2 jajka (osobno białko i żółtko)
    200 g mąki pszennej
    ok. 400 ml mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    80 g marcepanu, dobrze schłodzony

    Sos waniliowy:
    200 ml mleka
    1 laska wanilii
    4 łyżki cukru
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    200 g słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry Sosy

Chrupiące gofry marcepanowe z waniliowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce zmiksuj ze sobą żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. Ma powstać w miarę gęste ciasto, ale takie by jeszcze było lejące. W drugiej misce ubij na sztywno białka. Do masy mącznej wmieszaj łopatką delikatnie białka. Zimny marcepan zetrzyj na tarce, trzeba to robić stopniowo i mieszać z mąką i wtedy dodawać do ciasta, by marcepan się nie zbrylił. Gofrownicę bardzo mocno rozgrzej, piecz gofry i odkładaj na kratkę, ważne by nie kłaść na talerz, bo gofry muszą dobrze odparować, wtedy długo pozostaną chrupiące.
  • 2. Sos waniliowy: laskę wanilli przetnij na pół i wyskrob ziarna, mleko przelej do garnka, dodaj ziarna wanilli i włóż też laskę. Zagotuj na ogniu, odstaw. W misce wymieszaj ze sobą żółtko, cukier, mąkę ziemniaczaną i 1-2 łyżki śmietanki. Do gorącego mleka wlej mieszankę i dobrze wymieszaj, postaw ponownie na ogień i lekko podgrzewaj, sos zacznie gęstnieć, mieszaj go i dolewaj śmietanki, tyle by go rozrzedzić, ale nadal pozostawał w miarę gęsty. Garnek zestaw z ognia, by sos się nie przypalił. Sos przelej do słoiczka lub szklanej miski, przechowuj w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować