Chrupiące gołąbki z cieście francuskim

4.47 (143 ocen)

  • 60 min

Każdy kto próbował chwali....

  • 60 min

Składniki:

  • - 0,5kg mięsa mielonego ( ja używam łopatki )
    - 2 cebule
    - kapusta włoska
    - 300g ryżu białego ( ja kupuję w paczkach wchodzą 3 paczki )
    - 4 sztuki ciasta francuskiego gotowego
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Chrupiące gołąbki z cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kapustę włoską sparzyć i pojedynczo oddzielać listki, układać na ręcznik papierowy żeby ociekły z wody.

    FARSZ:
    Mięso zmielić, doprawić, solą, pieprzem, dodać posiekaną drobno cebulę, ugotować ryż i wystudzony dodać do mięsa.

    Na liście kapusty nakładać farsz , złożyć boki i zwinąć , uformować w kule w ręce ( będzie lepiej zlepić ciasto francuskie, nie będzie się rozwalać)

    Ciasto francuskie pokroić na kwadraty ( wychodzi 6 z jednego ) i kolejno układać uformowane w kule gołąbki, ciasto chwycić za boki i zlepić górę, w ten sposób powstaje sakiewka.
    Ciasto posmarować białkiem.

    Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 min

Porady

Podawać najlepiej z sosem pomidorowym. Nie dodawać do pieczenia oleju na blachę czy masła, ponieważ ciasto francuskie wszystko wchłonie w siebie i gołąbki będą tłuste nieapetyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować