Chrupiące gołąbki z cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kapustę włoską sparzyć i pojedynczo oddzielać listki, układać na ręcznik papierowy żeby ociekły z wody.
FARSZ:
Mięso zmielić, doprawić, solą, pieprzem, dodać posiekaną drobno cebulę, ugotować ryż i wystudzony dodać do mięsa.
Na liście kapusty nakładać farsz , złożyć boki i zwinąć , uformować w kule w ręce ( będzie lepiej zlepić ciasto francuskie, nie będzie się rozwalać)
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty ( wychodzi 6 z jednego ) i kolejno układać uformowane w kule gołąbki, ciasto chwycić za boki i zlepić górę, w ten sposób powstaje sakiewka.
Ciasto posmarować białkiem.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 min
Porady
Podawać najlepiej z sosem pomidorowym.
Nie dodawać do pieczenia oleju na blachę czy masła, ponieważ ciasto francuskie wszystko wchłonie w siebie i gołąbki będą tłuste nieapetyczne.
Komentarze