Chrupiące kolorowe bagietki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Domowe chrupiące bułeczki nadziewane farszem jajecznym z papryką, szynką, aromatyczną cebulką z wyrazistym czosnkiem, zapieczone serem i posypane świeżym szczypiorkiem to doskonały pomysł na szybkie i smaczne śniadanie.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 bagietki (długość 25cm)
    4 jajka
    100ml mleka
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    1/2 pęczka szczypiorku
    150g szynki
    1 czerwona papryka
    200g żółtego sera gouda
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz



Chrupiące kolorowe bagietki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z każdej bagietki lekko ściąć wierzch i wydrążyć środek.
  • image-0b6egjg 2. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość chwilę przesmażyć.
  • image-1nvljk3 3. Do miski wybić jajka, dodać mleko, dokładnie roztrzepać. Następnie dodać podsmażoną szynkę z cebulą i czosnkiem, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany szczypiorek i połowę startego żółtego sera. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • image-281ow8y 4. Do każdej wydrążonej bagietki nałożyć farsz, posypać pozostałą ilością żółtego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut. Podawać posypane szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy