Chrupiące kawałki kurczaka które smakują za równo na ciepło jak i na zimno.Najlepiej podać je w towarzystwie ulubionego sosu na zimo czy też na ciepło z frytkami i sałatką ze świeżych warzyw.
Składniki:
10 skrzydełek kurczaka
5 pałek z kurczaka
1 podwójna pierś z kurczaka
Ciasto:
3 jajka
1 szklanka mleka
1,5 szklanki maki pszennej
400g. tartego sera żółtego
Po jednej łyżce:
soli , pieprzy , chili , słodkiej papryki
olej do głębokiego smażenia
Chrupiące kawałki kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć , oczyścić z błonek.
Ze skrzydełek odciąć lotki , piersi pokroić na mniejsze kawałki.
2.Składniki na cisto połączyć razem za pomocą miksera lub trzepaczki do jajek.( Jeśli ciasto wyjdzie rzadkie , dodać mąki , ma mieć konsystencje ciasta naleśnikowego)
3.W garnku rozgrzać olej , maczać kawałki kurczaka w cieście a następnie obtaczać w mące.
Smażyć na rumiano z każdej strony.
Wyjmować łyżką cedzakową , osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Komentarze