Jędrne, chrupiące ogóreczki kiszone z papryką chili są w sam raz do zup, kanapek oraz jako dodatek do obiadów. Właśnie rozpoczęłam ostatni słoik z mojej spiżarni. Szybko znikają ze stołu. Są przepyszne!
Składniki:
6 szklanek wody,
7 łyżek soli,
4 liście laurowe,
2 łyżki nasion kopru,
łyżeczka ziaren pieprzu,
3 kg małych cienkich ogórków,
10 ząbków czosnku,
po kilka listków świeżej szałwii i cząbru,
po kilka listków czarnej porzeczki i wiśni,
2 - 3 papryczki chili
Chrupiące kiszone ogórki z papryczką chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przed kiszeniem ogórki należy zalać jak najzimniejszą wodą . Dzięki temu będą kisić się po woli, a składniki zawarte w ziołach i przyprawach wchłoną się stopniowo. Ogórki dzięki temu będą jędrne, aromatyczne i chrupiące.
2.Gotujemy wodę z solą, liśćmi, koprem i pieprzem, studzimy. Ogórki zalewamy na 1 godzinę lodowatą wodą, układamy pionowo w słojach, dokładając odpowiednią ilość czosnku, umytych liści szałwii, cząbru, porzeczki i wiśni oraz umyte, oczyszczone z pestek i pokrojone w paseczki papryczki chili.
3.Zalewamy przygotowanym płynem, przykrywamy ściereczkami i zostawiamy na dobę w temperaturze pokojowej. Zakręcamy i wynosimy w chłodne, ciemne miejsce.
Komentarze