Chrupiące kiszone ogórki z papryczką chili

4.5 (159 ocen)

Jędrne, chrupiące ogóreczki kiszone z papryką chili są w sam raz do zup, kanapek oraz jako dodatek do obiadów. Właśnie rozpoczęłam ostatni słoik z mojej spiżarni. Szybko znikają ze stołu. Są przepyszne!

Składniki:

  • 6 szklanek wody,
    7 łyżek soli,
    4 liście laurowe,
    2 łyżki nasion kopru,
    łyżeczka ziaren pieprzu,
    3 kg małych cienkich ogórków,
    10 ząbków czosnku,
    po kilka listków świeżej szałwii i cząbru,
    po kilka listków czarnej porzeczki i wiśni,
    2 - 3 papryczki chili

Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki kiszone

Chrupiące kiszone ogórki z papryczką chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed kiszeniem ogórki należy zalać jak najzimniejszą wodą . Dzięki temu będą kisić się po woli, a składniki zawarte w ziołach i przyprawach wchłoną się stopniowo. Ogórki dzięki temu będą jędrne, aromatyczne i chrupiące.
  • 2. Gotujemy wodę z solą, liśćmi, koprem i pieprzem, studzimy. Ogórki zalewamy na 1 godzinę lodowatą wodą, układamy pionowo w słojach, dokładając odpowiednią ilość czosnku, umytych liści szałwii, cząbru, porzeczki i wiśni oraz umyte, oczyszczone z pestek i pokrojone w paseczki papryczki chili.
  • 3. Zalewamy przygotowanym płynem, przykrywamy ściereczkami i zostawiamy na dobę w temperaturze pokojowej. Zakręcamy i wynosimy w chłodne, ciemne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować