Chrupiące łódeczki orzechowo-parmezanowe z sałatką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Całkowicie z przypadku wyszły mi te łódeczki. Najpierw postanowiłam panierować i usmażyć ugotowane jajka na twardo, później przy krojeniu na polówki wypadło mi jajko z panierki, zobaczyłam świetną łódeczkę na przekąskę i chyba nic już więcej mówić nie muszę :)

  • 45 min

Składniki:

  • Łódeczki:

    pół szklanki bułki tartej
    pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
    pół szklanki drobno startego parmezanu
    2 jajka + 3 łyżki mleka
    mąka
    sól
    ugotowane jajka na twardo (będą nam później potrzebne do sałatki)

    Farsz:

    8 jajek ugotowanych na twardo
    4 ogórki kiszone
    150 g szynki
    150 g sera żółtego
    1 łyżka majonezu
    sól, pieprz
    koperek do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Przekąski

Chrupiące łódeczki orzechowo-parmezanowe z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łódeczki:
    W pierwszej miseczce wyłożyć mąkę. W drugiej miseczce roztrzepać jajka z mlekiem. W trzeciej miseczce połączyć bułkę tartą, zmielone orzechy oraz starty parmezan, przyprawić solą.
  • 2. Ugotowane i obrane ze skorupki jajka na twardo panierować w mące, jajku i mieszance z bułką tartą. Czynność powtórzyć jeszcze raz aby panierka była grubsza.
  • 3. Tak przygotowane jajka usmażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Następnie wyjąć i ułożyć na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • 4. Gdy jajka przestygną, ostrym nożem przekroić je na połówki, wyjąć delikatnie jajka. Łódeczki gotowe :)
  • 5. FARSZ:
    Jajka zetrzeć na tarce. Ogórki, ser i szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Połączyć składniki dodając majonez oraz sól i pieprz. Taką jajeczną sałatką nafaszerować łódeczki. Udekorować koperkiem.

Porady

Zamiast parmezanu można użyć innego twardego sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować