chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z mąką bio gorczycową i z sosem jogurtowym

0 (0 ocen)

placki są bardzo smaczne z sosem jogurtowym i syte na smaczny obiad...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • cukinia 1 większa, ziemniaki młode 1 kg, natka pietruszki 1/2 pęczka, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, mąka bio gorczycowa Royal Brand 2 łyżki, mąka pszenna 3/4 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, rzodkiewka 1 pęczek, szczypiorek 1 pęczek, sól czosnkowa - do smaku, jogurt naturalny 400 ml

Chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z mąką bio gorczycową i z sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. obrane ziemniaki, natkę pietruszki, jajko w rozdrabniaczu dokładnie zmielić, ziemniaki można utrzeć na tarce i natkę drobno posiekać
  • etap 2. cukinię umytą zetrzeć na tarce grubsze oczka ze skórką, posolić i odstawić na 20 minut, następnie dobrze odcisnąć cukinię z soku
  • etap 3. dodać do ziemniaków, wsypać makę bio gorczycową, mąkę pszenną, tartą bułkę, pieprz, kucharka i wymieszać
  • etap 4. na bardzo gorącym oleju smażyć nieduże porcje placków na rumiany kolor, odkładać na ręcznik papierowy
  • etap 5. jogurt wymieszać z pokrojoną drobno rzodkiewką, szczypiorkiem, do smaku dać soli czosnkowej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy