Chrupiace placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 15 min

Danie uwielbiane chyba niemal przez kazdego z nas... przywodzi smak dziecinstwa.Nawet moj syn ktory jest niejadkiem uwielbia placki ziemiaczane!

  • 15 min

Składniki:

  • - okolo 7 bardzo duzych zimniakow

    -3 łyzki maki z lekkim "czubkiem"

    - 2 srednie cebule

    - 2 jaja


    -szczypta soli

    -olej do smazenia

Chrupiace placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarcie 1. Ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na tartce. Ja robie to na tzw, jarzynowce ale moza rowiez na tej najmiejszej.

    Cebule rowniez oczywiscie obieramy:) i trzemy razem z ziemniakami
  • masa 2. Czekamy chwile aby ziemniaki puscily sok, ktory odlewamy. Dodajemy make , jaja i szczypte soli. Mieszamy dokladnie, ponownie odlewamy sok.
  • Placuszek na tartce jarzeniowej 3. Na patelnii rozgrzewamy olej, kladziemy lyzka porcje masy. Jedna kopiasta lyzka stolowa = jeden mniejszy placek.

    Smazymy na zloty kolor.
  • maly 4. Placuszek na małych oczkach starty.

Porady

Super smakuja z cukrem oraz kwasna smietana:) UWAGA!! NA PLACKI NAJLEPIEJ NADAJA SIE ZIEMNIAKI Z ODMIAN SUCHYCH, MAJACYCH W SOBIE WIECEJ SKROBI. Nazw odmian niepamietam, ale Pan na straganie sluzy pomoca:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy