Chrupiące placki ziemniaczane z bazylią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najpyszniejsze, chrupiące, aromatyczne placki ziemniaczane z grubo tartych ziemniaków z czosnkiem, cebulą i świeżą bazylią.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:

    - 1 kg ziemniaków

    - 1 cebula

    - 1 jajko

    - 2 łyżki mąki pszennej

    - sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku,

    - 5-6 listków świeżej bazylii

    - olej rzepakowy do smażenia

Chrupiące placki ziemniaczane z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowane ziemniaki zetrzeć na tarce na najgrubszych oczkach, posolić i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie ziemniaki należy odcisnąć, cebulę pokroić w kostkę, dodać do ziemniaków, dodać jajko. Wszystko wymieszać z mąką i doprawić. Na koniec dodać posiekane listki bazylii. Z przygotowanego ciasta smażyć placki na średnim ogniu na złotobrązowy kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy