Kocham Cukinie pod każdą postacią a te placki zawsze znikają z talerza w trymig :)
4.47 (160 ocen)
Porady
Cukinię wraz ze skórą ścieramy na grubych oczkach, wrzucamy do miski, solimy i odkładamy na kilkanaście minut aby wypuściła wodę. Odsączamy na sicie. Dodajemy jajko, startą na tarce cebulę, starty bądź zmiażdżony czosnek (około 2 ząbków), wsypujemy ziarno i mieszamy, po czym dodajemy 1 do 2 łyżek mąki. Powstanie nam masa gotowa do usmażenia pysznych placków. Smażymy je podobnie do placków ziemniaczanych. Podawać możemy z sosem czosnkowym, sosem z podsmażonych podgrzybków z cebulą, ale zjeść je zupełnie same. W zeszły weekend gwiazdą wieczoru były placki z podgrzybkami, a dziś proponuję po prostu placki!
Komentarze