Chrupiace Udka Z Piekarnika

5 (190 ocen)

Z wierzchu są chrupiące, natomiast w środku mięciutkie i delikatne. Z ziemniaczkami i mizerią tworzą bardzo smaczny i sycący obiadek ;)

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:
    2 ćwiartki z kurczaka
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2-3 szczypty ostrej papryki
    przyprawa do kurczaka u mnie Prymat
    czosnek granulowany lub ząbek czosnku świeżego
    sól czosnkowa, pieprz
    kawałek cebulki
    oliwa/olej
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chrupiace udka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0qpnrye 1. Ćwiartki myje i obgotowuję (wkładam ćwiartki do zimnej wody i zagotowuje ja następnie od razu po zawrzeniu wylewam, a nogi płuczę, pozbywam się w ten sposób wszelkich nieczystości )
  • image-0o3y4kc 2. Przekładam do naczynia żaroodpornego, które wcześniej polewam olejem/oliwą, oliwą/olejem także polewam ćwiartki, a następnie obsypuje/nacieram przyprawami, przykrywam folia aluminiową i chowam do lodówki na 2-3 h do zamarynowania.
  • image-0uw7vq5 3. Po tym czasie wyjmuje ćwiartki z lodówki i przekładam do zimnego piekarnika ( folie aluminiową zdejmuję, ale nie wyrzucam!)
    Nastawiam piekarnik na 190 stopni i od czasu nagrzania piekarnika, piekę około 60-80 min. Czasami obracam nogi jeśli u góry zbytnio się rumienią lub przykrywam folia alum. którą wcześniej zdjęłam.
    Po tym czasie sprawdzam czy mięsko jest miękkie, wyjmuje i podaje z ziemniakami i np. surówka z kapusty pekińskiej lub marchewka z groszkiem na gęsto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować