Chrupiace udka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ćwiartki myje i obgotowuję (wkładam ćwiartki do zimnej wody i zagotowuje ja następnie od razu po zawrzeniu wylewam, a nogi płuczę, pozbywam się w ten sposób wszelkich nieczystości )
2.Przekładam do naczynia żaroodpornego, które wcześniej polewam olejem/oliwą, oliwą/olejem także polewam ćwiartki, a następnie obsypuje/nacieram przyprawami, przykrywam folia aluminiową i chowam do lodówki na 2-3 h do zamarynowania.
3.Po tym czasie wyjmuje ćwiartki z lodówki i przekładam do zimnego piekarnika ( folie aluminiową zdejmuję, ale nie wyrzucam!)
Nastawiam piekarnik na 190 stopni i od czasu nagrzania piekarnika, piekę około 60-80 min. Czasami obracam nogi jeśli u góry zbytnio się rumienią lub przykrywam folia alum. którą wcześniej zdjęłam.
Po tym czasie sprawdzam czy mięsko jest miękkie, wyjmuje i podaje z ziemniakami i np. surówka z kapusty pekińskiej lub marchewka z groszkiem na gęsto.
Komentarze