Chrupiące zapiekane cebulki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Małę cebulki aż się proszą, żeby je nadziać:-)

  • 30 min

Składniki:


  • 6 małych czerwonych cebulek
    3 łyżki grzanek cebulowo-czosnkowych
    2 łyżki pokrojonego w kosteczkę lub startego parmezanu
    1/2 łyżeczki posiekanych kaparów
    2 plasterki sera żółtego
    zioła prowansalskie, papryka ostra w proszku
    masło do wysmarowania foremki

Chrupiące zapiekane cebulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • faszerowane cebulki 1. Odkroiłam końcówki cebulek i obrałam z wewnętrznej warstwy. Za pomocą łyżeczki wydrążyłam cebulki.
  • fasszerowane cebulki 2. Grzanki lekko rozgniotłam z moździerzu, dodałam parmezan, kapary i przyprawy
  • faszerowane cebulki 3. nadziałam wydrążone cebulki. Żaroodporne foremki wysmarowałam masłem, ułożyłam w nich cebule. Posypałam resztą nadzienia i kawałeczkami żółtego sera. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut.

Porady

Zamiast czerwonych cebulek, można użyć białych

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy