Chrupiący kurczak z mandarynkami, suszonymi jabłkami, nutą czosnku i cytryny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Przepis autorski (mój). Kurczak powstał bez jakichkolwiek planów - pod wpływem chwili, presji czasu i własnej pomysłowości. Efekt? Rewelacyjny! Doskonale zharmonizowany smak, miękkie, soczyste mięso i delikatnie chrupiąca skórka.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 1-1,5 kg dowolnych części kurczaka
    przyprawa do kurczaka z czosnkiem
    sok z 1/2 cytryny (małej)
    3-4 ząbki czosnku
    1-2 mandarynki
    1 garstka suszonych jabłek
    Dodatkowo:
    2 łyżki mleka
    1-2 łyżki bułki tartej
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chrupiący kurczak z mandarynkami, suszonymi jabłkami, nutą czosnku i cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0qjd3fv 1. Umyte i osuszone części z kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym - uprzednio wysmarowanym olejem.
  • image-12r56bc 2. Mięso skropić sokiem z cytryny, obłożyć czosnkiem (ząbki rozdzielić, ale nie obierać), jabłkami i rozdzielonymi cząstkami mandarynek.
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 h w 180 stopniach (bez przykrycia).
    (W międzyczasie, jeśli istnieje taka potrzeba - mięso można podlać odrobiną wody).
  • image-1xqj5nl 3. 15-20 minut przed końcem pieczenia - kurczaka posmarować mlekiem i delikatnie oprószyć bułką tartą.

Porady

Kurczaka możecie doprawić wg własnego smaku, np. posypać ostrą papryką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować