Chrupiący kurczak z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka płuczemy (najlepsze są świeże filety, a nie mrożone), kładziemy do durszlaka i czekamy chwilkę aż odcieknie z nich woda. Następnie kroimy w drobną kostkę.
2.Jajka wbijamy do miski, dodajemy kilka szczypt soli, pieprzu oraz słodkiej papryki w proszku, jajka ubijamy trzepaczką (lub mikserem), po to aby składniki wymieszały się. Do jajek wrzucamy pokrojone w kostkę filety.
Kostki kurczaka wyjmujemy, czekamy aż obciekną troszkę z jajka. Kładziemy na talerzu i oprószamy z obydwóch stron mąką. Patelnię podgrzewamy na palniku i wlewamy olej. Gdy olej zacznie wrzeć wrzucamy do niego kurczaka, smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu. Odstawić pod przykryciem.
3.2 woreczki ryżu gotujemy na osolonej wodzie jak zwykle.
Ugotowany ryż wsypujemy porcjami do małych szklaneczek ( najlepiej aby miała środek przypominający górę) i ustawiamy na talerzu, tak jakbyśmy stawiali babki z piasku, obok góry ryżowej wysypujemy porcjami kurczaka. Ryż dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze