chrupiący kurczak z ryżem

4.5 (191 ocen)

  • 15 min

Bardzo lubię gotować, przeważnie próbuje wymyślać własne przepisy. Oto jeden z nich. Idealnie nadaje się na przystawkę. Łatwy i szybki. :)

  • 15 min

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
    2 jajka
    mąka
    olej (do smażenia)
    sól
    pieprz
    słodka papryka w proszku
    2 woreczki ryżu
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chrupiący kurczak z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka płuczemy (najlepsze są świeże filety, a nie mrożone), kładziemy do durszlaka i czekamy chwilkę aż odcieknie z nich woda. Następnie kroimy w drobną kostkę.
  • 2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy kilka szczypt soli, pieprzu oraz słodkiej papryki w proszku, jajka ubijamy trzepaczką (lub mikserem), po to aby składniki wymieszały się. Do jajek wrzucamy pokrojone w kostkę filety.
    Kostki kurczaka wyjmujemy, czekamy aż obciekną troszkę z jajka. Kładziemy na talerzu i oprószamy z obydwóch stron mąką. Patelnię podgrzewamy na palniku i wlewamy olej. Gdy olej zacznie wrzeć wrzucamy do niego kurczaka, smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu. Odstawić pod przykryciem.
  • 3. 2 woreczki ryżu gotujemy na osolonej wodzie jak zwykle.
    Ugotowany ryż wsypujemy porcjami do małych szklaneczek ( najlepiej aby miała środek przypominający górę) i ustawiamy na talerzu, tak jakbyśmy stawiali babki z piasku, obok góry ryżowej wysypujemy porcjami kurczaka. Ryż dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować