Chrupiący Placek po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 40 min

To danie posmakuje każdemu

  • 40 min

Składniki:

  • GULASZ;
    1 pierś z kurczaka
    40 dag pieczarek
    ok.50g słodkiej śmietany
    sos pieczeniowy ciemny (w proszku)
    mąka
    olej
    sól
    pieprz

    PLACKI ZIEMNIACZANE;
    1 kg dużych ziemniaków
    2 średnie cebule
    2 łyzki mąki pszennej
    2 jajka
    1 łyżka gęstej śmietany
    olej
    sól
    pieprz

    DEKORACJA;
    ser zółty
    pomarańcza
    jabłko
    koper lub natka pietruszki
    śmietana

Chrupiący placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę smażymy na oleju wraz z cebulką i pieczarkami.Następnie zalewamy wodą i dodajemy sos pieczeniowy.Gotujemy ok 25 min.Na koniec zagęszczamy śmietaną i mąką.
  • 2. Ziemniaki ścieramy na średnich oczkach.Dodajemy pokrojoną cebulkę,mąkę,śmietanę,wbijamy jajka.Na koniec sól i pieprz do smaku.Mieszamy wszystkie składniki.
  • 3. Placki smażymy na dużej patelni z dwóch stron.Połowę placka polewamy gulaszem,przekładamy drugą połową i robimy to samo.Posypujemy startym serem i polewamy śmietanką.Dekorujemy pomarańczą, jabłkiem i pietruszką.
    Smacznego!;)

Porady

Placki pięknie komponują się z surówkami.

Komentarze

Podobne przepisy