Chrupki makaron z indykiem i pędami bambusa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Chrupki makaron jest daniem suchym. Nie ma w nim gęstego sosu, który otula wszystkie składniki. Dlatego warto jest je serwować z dodatkami w postaci sałatki lub ogórka z przyprawami. Nie zmienia to jednak faktu, że ta chińska potrawa jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu.

  • 25 min

Składniki:

  • 25 dag 4-jajecznego makaronu
    35 dag filetu z indyka
    1/2 słoiczka odsączonych pędów bambusa
    garść kiełków fasoli mung
    5-6 średniej wielkości pieczarek
    1 średniej wielkości cebula
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    2 łyżki wody
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    kilka kropel oleju sezamowego
    olej do smażenia
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Chrupki makaron z indykiem i pędami bambusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Odcedzić. Wrzucić na patelnie z odrobiną oleju i podsmażyć przez ok 5 minut, aby odparować wilgoć, następnie przełożyć makaron do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.
  • 2. W czasie kiedy makaron jest w piekarniku, należy pokroić indyka w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i ze smażyć indyka, lekko posolić. Dodać pędy bambusa, kiełki fasoli i pokrojone w plasterki pieczarki oraz drobno posiekaną cebulkę. Smażyć całość około 5 minut.
  • 3. Mąkę kukurydzianą rozmieszać z wodą i sosem sojowym. Wlać na patelnie i wymieszać. Dodać makaron z piekarnika i skropić całość olejem sezamowym. Rozłożyć na talerzach i dekorować świeżą kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować