Chrzanowe piersi kurczaka z purée pieczarkowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i szalotki obieramy , kroimy w plasterki - wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Gdy się podsmaży zalewamy śmietaną , dodajemy serek topiony- dusimy do rozpuszczenia się serka - doprawiamy.
2.W tym czasie każdy filet przecinamy na pół wzdłuż lekko rozbijamy , na każdy kładziemy łyżeczkę chrzanu , oprószamy solą i pieprzem-wcieramy w mięso.
3.Panierujemy w mące , rozbełtanych jajkach oraz bułce tartej , smażymy na słoty kolor z obu stron-smażąc drugą stronę wierch posypujemy serem żółtym
4.Gotowe warzywa z serkiem miksujemy na gęsty krem ( Gdyby okazał się za rzadki dodajemy zaprawkę zimna woda + mąka) Na talerz wykładamy purée , kładziemy kotleta z serem na którym także kładziemy masę pieczarkową - całość ponownie posypujemy serem żółtym.
Porady
Piersi z purée podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i kawałkami pomidora.
Gotowe danie zamiast od razu na talerz możemy przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec do zarumienienia się purée i rozpuszczenia sera.
Komentarze