Chrzanowe piersi kurczaka z purée pieczarkowo-serowym

0 (0 ocen)

Oryginalne danie obiadowe.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
    500 g. pieczarek
    2 średnie szalotki
    100 g. serka kremowego ( 1 bloczek)
    150 ml śmietany 30%
    100 g tartego sera żółtego ( Gouda)
    4 łyżeczki ostrego chrzanu
    2 jajka
    mąka do obtoczenia
    bułka tarta do obtoczenia
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Chrzanowe piersi kurczaka z purée pieczarkowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczarki 1. Pieczarki i szalotki obieramy , kroimy w plasterki - wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Gdy się podsmaży zalewamy śmietaną , dodajemy serek topiony- dusimy do rozpuszczenia się serka - doprawiamy.
  • piersi z chrzanem 2. W tym czasie każdy filet przecinamy na pół wzdłuż lekko rozbijamy , na każdy kładziemy łyżeczkę chrzanu , oprószamy solą i pieprzem-wcieramy w mięso.
  • piersi smażone 3. Panierujemy w mące , rozbełtanych jajkach oraz bułce tartej , smażymy na słoty kolor z obu stron-smażąc drugą stronę wierch posypujemy serem żółtym
  • 4. Gotowe warzywa z serkiem miksujemy na gęsty krem ( Gdyby okazał się za rzadki dodajemy zaprawkę zimna woda + mąka) Na talerz wykładamy purée , kładziemy kotleta z serem na którym także kładziemy masę pieczarkową - całość ponownie posypujemy serem żółtym.

Porady

Piersi z purée podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i kawałkami pomidora. Gotowe danie zamiast od razu na talerz możemy przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec do zarumienienia się purée i rozpuszczenia sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Pieczarki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować