Churros z gorącą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Churros to ulubione śniadanie każdego mieszkańca Madrytu. Będąc w Hiszpanii pytajcie w barach zwanych ‘ churreria’ o chocolate con churros. Pyszne

  • 15 min

Składniki:

  • Na churros

    200 ml wody
    skórka otarta z ½ cytryny i z ½ pomarańczy
    6 łyżek masła
    szczypta soli
    120 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 jajka


    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    1/3 szklanki cukru wymieszanego z łyżeczką cynamonu - do posypania gotowych churros


    Gorąca czekolada:

    500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    2 tabliczki gorzkiej czekolady połamanej na małe kawałki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Churros z gorącą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Churros
    W garnku umieszczamy wodę z masłem, szczyptą soli i skórkami cytrusowymi. Zagotowujemy.

  • 2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę z cynamonem i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż osiągnie konsystencje puree ziemniaczanego.
  • 3. Czekamy 10 minut, aż trochę przestygnie, co jakiś czas mieszając masę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, mieszając tak długo, aż masa będzie gładka.
  • 4. Przekładamy gotowe ciasto do rękawa cukierniczego (jeśli nie macie, można użyć grubego woreczka foliowego, w którym odetniecie rożek na szerokość 1,5 cm).
  • 5. Gorąca czekolada


    Umieszczamy składniki w rondelku i na bardzo małym ogniu podgrzewamy, mieszają cały czas, do momentu roztopienia czekolady.
  • 6. Wyciskamy kawałki o długości ok. 10 cm prosto do gorącego oleju i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Posypujemy cukrem i podajemy z gorącą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować