1.Ciasto:
W małej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić.
W dużej misce wymieszać mleko, cukier, roztopione masło, sól i jajko.
Dodać 2 szkl. mąki i wymieszać do uzyskania lepkiego ciasta.
2.Do ciasta dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać. Dodawać pozostałą mąkę do uzyskania "jędrnego ciasta"
3.Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać 10 minut. Umieścić w dobrze natłuszczonej misce, przykryć i odstawić na bok do podwojenia swojej objętości ( trwa to od 1 godz do 1,5 godz)
4.Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 na 25 cm. Ciasto solidnie posmarować roztopionym masłem.
5.Cynamon wymieszać z cukrem pudrem . Posypać tym ciasto. Delikatnie skropić ciasto z wypełnieniem roztopionym masłem.
6.Ciasto z cynamonem posypujemy orzechami
7.Rolujemy ciasto od dłuższego boku
8.Zrolowane ciasto kroimy na 12-15 części. Dno formy do pieczenia smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem.
9.Ułóż ciasno wokół siebie plastry bułeczek. Przykryj i odstaw na bok na 40 min
10.Pieczemy w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru (ok 30-40min)
11.Polewa:
Masło, cukier i ekstrakt ucieramy w misce dodając po łyżce gorącej wody. Ucieramy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Polewamy chłodne bułeczki
Porady
Ciasta do wyrośnięcia nie odkładamy w ciepłe miejsce np. koło kaloryfera.
Komentarze