Cinnamon rolls - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać do temperatury około 37 stopni C, dodać do niego drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki,wymieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
2.Mąkę przesiać, dodać resztę cukru, jajka,olej, sól oraz rozczyn. Wszystkie składniki połaczyć, wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
3.Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 2 części,rozwałkować w kształcie prostokątów. Każdy prostokąt posypać cynamonem i cukrem cynamonowym, zwinąć w rulon, pokroić na 2 cm kawałki.Można przygotować mini cinnamon rolls, wystarczy zmniejszyć średnicę rulonu (zwiniętego ciasta).
4.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć ruloniki. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C.
Komentarze